סיבים תזונתיים – הסוגים, השימושים והתועלות בעולם החלב

סיבים תזונתיים הם מרכיב חיוני בתזונה מאוזנת. הם ידועים בתרומתם לבריאות מערכת העיכול ולהגדלת תחושת השובע. לרוב אנו מקשרים סיבים תזונתיים עם דגנים מלאים, פירות וירקות, אך בשנים האחרונות, עם המודעות הגוברת לתזונה בריאה, גם תעשיית החלב החלה להוסיף סיבים תזונתיים למוצריה. שילוב של סיבים תזונתיים במוצרי חלב מציע פתרון תזונתי חדשני, ומספק יתרונות בריאותיים נוספים לצרכנים.

מקורם של הסיבים התזונתיים

מקורם של הסיבים התזונתיים הוא בצומח בלבד. סיבים תזונתיים מצויים בכל סוגי הדגנים: חיטה, כוסמין, שיפון ושיבולת שועל, וגם בירקות, בפירות, בקטניות, באגוזים ובזרעים.

 

מהי ההגדרה לסיבים תזונתיים?

סיבים תזונתיים הם סוג של פחמימות מורכבות. הם אינם מתעכלים במערכת העיכול האנושית, כלומר הגוף אינו מסוגל לפרקם לסוכרים פשוטים או לספוג אותם כמו פחמימות אחרות. הם ממלאים תפקיד חשוב במערכת העיכול ומשפיעים על תהליכים פיזיולוגיים רבים. הסיבים התזונתיים מתחלקים לשני סוגים על פי מסיסותם במים:

  1. סיבים שאינם מתמוססים במים ותורמים להאצת מעבר המזון במערכת העיכול (לדוגמה, סובין). סיבים אלו מסייעים במניעת עצירוּת ומשפרים את בריאות המעי. ניתן למצוא סיבים לא מסיסים במזונות כמו חיטה מלאה, אגוזים, פירות וירקות בקליפתם.
  2. סיבים מסיסים שמתמוססים במים ויוצרים ג'ל במערכת העיכול (לדוגמה, אינולין). סיבים אלו מצויים לרוב בשאר חלקי הצמח שאינם הקליפה. חלק מקבוצת סיבים זו עובר תהליך של פירוק בתסיסה על ידי חיידקי המעי הגס. הם תורמים להאטת קצב הספיגה של סוכרים ושומנים בדם. סוגי סיבים אלו נמצאים בעיקר בשיבולת שועל, שעורה, פירות וקטניות.
5a

התועלות בצריכת סיבים תזונתיים

צריכת סיבים תזונתיים כחלק מהתזונה היומית שלנו יכולה לסייע בשיפור תפקוד מערכת העיכול ובהגדלת תחושת השובע – ובכך לסייע גם בשמירה על בקרת משקל, באיזון רמות הסוכר בדם, בהפחתת ספיגת שומנים לדם, ובשימור החיידקים הטובים במעי.1

כמה סיבים תזונתיים מומלץ לצרוך?

המלצות הצריכה היומית של משרד הבריאות2 עבור סך הסיבים התזונתיים, מסיסים ושאינם מסיסים:

מין וגיל בשנים סך סיבים תזונתיים גרם ליממה
ילדים 3-1 שנים 19 גרם
ילדים 8-4 שנים 25
נערים 13-9 שנים 31
גברים 50-18 שנים 38
גברים מעל 50 30
נערות ונשים 18-9 26
נשים 50-19 25
נשים מעל 50 21
נשים הרות 28
נשים מניקות 29
d031913a761b6aec2dad533daaee9ef7

איך ניתן לקבל סיבים תזונתיים בתזונה היומית שלנו?

פרוסת לחם 100% קמח חיטה מלא: כ-2-3 גרם סיבים.

תפוח עץ בינוני: כ3-4  גרם סיבים תזונתיים.

עגבנייה בינונית: כ-2 גרם סיבים תזונתיים.

חופן אגוזים 30 (גרם): כ2-3 גרם סיבים תזונתיים.

כוס גרגירי חומוס מבושלים: כ-10-12 גרם סיבים.

כוס שעועית לבנה מבושלת: כ-15-19 גרם סיבים. 3

כוס (200 מל"ל) חלב הרים של מחלבות רמת הגולן מועשר בסיבים תזונתיים: 4 גרם.

הוספת סיבים תזונתיים למוצרי חלב

עם העלייה במודעות לחשיבות הסיבים התזונתיים. והרצון לספק לצרכנים ערך מוסף, פיתחנו משקה חלב הרים טהור מועשר בסיבים תזונתיים. זהו פתרון לאנשים שאינם צורכים מספיק פירות, ירקות ודגנים מלאים בתזונתם. (חלב מועשר סיבים תזונתיים 3%)

Golan-Heights-site-illustration-4

לסיכום

הוספת סיבים תזונתיים למוצרי חלב היא דרך חדשנית לשדרג את הערך התזונתי של המוצרים תוך מתן יתרונות בריאותיים חשובים. מוצרים אלו מציעים פתרון מושלם לצרכנים המעוניינים לשפר את איכות התזונה שלהם – שילוב של יתרונות הסיבים עם היתרונות המסורתיים של מוצרי החלב.

מקורות:

  1. Dietary fiber – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food Nutr 2023; 67: 10.
  2. משרד הבריאות. האגף לתזונה. .DRI’s – Dietary Reference Intakes
  3. S. Department of AgricultureFood data search